WŁÓKNO

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


WŁÓKNO

ogólna nazwa elementów włóknistych tkanki łącznej leżących w jej substancji międzykomórkowej. Są to głównie W. kolagenowe, sprężyste i siateczkowe. Stanowi złożoną mieszaninę celulozy i innych niestrawnych węglowodanów pochodzenia roślinnego będącą pożądanym składnikiem diety. Dieta krajów wysoko rozwiniętych jest zwykle uboga we W. (ubogoresztkowa) z powodu niewielkiego spożycia warzyw i owoców oraz używania wysoko oczyszczonej mąki. W. roślinne zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Poza tym wypełniając żołądek daje uczucie sytości, stąd korzystnie wpływa na zapobieganie otyłości.




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.