watroba

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


watroba

to jeden z największych narządów organizmu człowieka. Jej rola w układzie pokarmowym i wydzielniczym jest bardzo duża. Często bagatelizuje się zdrowie wątroby, nadmiernie ją obciążając. Jedzenie tłuste i obfite, nadużywanie alkoholu nie służą wątrobie. Wiele leków pozostawia trwałe ślady w postaci mikrouszkodzeń wątroby, które doprowadzają do zaburzenia jej pracy. Warto dbać o wątrobę, a w okresie dużego obciążenia pracą wspomóc ją w działaniu, dostarczając jej naturalnych substancji budulcowych i przyspieszających regenerację.
» Wątroba – „zapracowany” narząd.

Wątroba to narząd, który stanowi ważny element układu pokarmowego i jest ośrodkiem wielofunkcyjnego działania. Zbudowana jest z płatów i widocznych tylko pod mikroskopem zrazików, między którymi znajdują się tętnice, żyły i przewodziki międzyzrazikowe. Te małe struktury pełnią ważną rolę dla funkcjonowania całego organizmu. To w nich odbywa się proces filtracji krwi.

We wnętrzu wątroby zachodzi jeden z ważniejszych procesów metabolicznych – zamiana węglowodanów w łatwo przyswajalną glukozę. Glukoza odżywia komórki organizmu (nagły spadek poziomu glukozy, czyli hipoglikemia może być niebezpieczny zwłaszcza dla mózgu). W wątrobie powstaje też glikogen – cukier złożony, który może zostać zamieniony w razie potrzeby na glukozę – to zmagazynowana glukoza. Jeśli wraz z pożywieniem organizmowi dostarcza się większej ilości węglowodanów, przekraczając tym samym zapotrzebowanie energetyczne, wątroba może przekształcić je w tłuszcz.

Wątroba to także producent żółci niezbędnej w procesie trawienia tłuszczów oraz producent niektórych białek, np. albuminy i czynników krzepnięcia krwi, a także enzymów. Ten ważny organ bierze również udział w przemianie białek – proste aminokwasy potrafi zamienić w tłuszcze.

Wątroba magazynuje żelazo i witaminy - jest olbrzymim magazynem ustroju. Wątroba magazynuje także znaczne ilości krwi, która w odpowiedniej chwili, np. podczas krwawienia, może być uwolniona do krwiobiegu.

W wątrobie ma miejsce metabolizm leków, tutaj zachodzi odtruwanie organizmu ze szkodliwych substancji. Ma tutaj miejsce unieszkodliwianie własnych (wytworzonych przez organizm) szkodliwych produktów przemiany materii takich jak amoniak oraz inaktywacja, czyli pozbawienie zasadniczych właściwości hormonów, które w przeciwnym razie nieustannie stymulowałyby różne narządy.
» Niewłaściwa dieta i alkohol może zaszkodzić wątrobie.

Wątroba to unikalna, naturalna oczyszczalnia organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu oraz innych używek: mocnej kawy i herbaty, leków, a nawet nikotyny. Bardzo łatwo jest jednak zaburzyć jej pracę w tej materii, dostarczając wymienionych substancji w nadmiarze lub łącząc je z niewłaściwym i nieodpowiednio zbilansowanym pożywieniem. Zwłaszcza obciążenie nadmiernie tłustym pożywieniem jest dla wątroby szkodliwe. Wątroba przestaje być wtedy tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczaniem wątroby. Tak obciążona zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności i nudnościami, wzdęciami czy też zaparciami.

Wątrobę niszczy alkohol. Pod wpływem wysokoprocentowych trunków pitych systematycznie i w nadmiarze następuje uszkodzenie i blokowanie pracy hepatocytów (komórek wątrobowych), poprzez odkładanie się w nich tłuszczu. Dalsze zatrucie alkoholem prowadzi do marskości wątroby. Marskość wątroby to bardzo poważna choroba, jest nieodwracalna, wiąże się z licznymi powikłaniami (żylaki przełyku i krwawienia z żylaków, wodobrzusze).




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.