RZEPAK

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


RZEPAK

(Brassica napus var. napus); roślina uprawna, która pojawiła się około XVI wieku. Prawdopodobnie powstał z przekrzyżowania się kapusty warzywnej (Brassica oleracea) z rzepikiem - kapustą polną {Brassica campestris var. oleifera). Uprawiany w strefie klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego jako roślina oleista i lecznicza (ze względu na zawartość glikonapiny), a także na paszę. W chwili obecnej R. to źródło pozyskiwania z jego nasion cennego oleju konsumpcyjnego pozbawionego w procesie wieloletnich badań hodowlanych, niekorzystnych składników (kwasu erukowego i glukozynolanów), a zawierający pożądane dla zdrowia inne kwasy tłuszczowe (od 1972 r.). Poza przemysłem spożywczym, olej uzyskiwany z R. wykorzystuje się jako składnik oleju napędowego (biopaliwo).




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.