OWOCE

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


OWOCE

organy występujące u roślin okrytozalążkowych, powstające z zalążni słupka i dnakwiatowego; we wnętrzu zawierają nasiona. Owoce mogą być jadalne (są to zazwyczaj części drzew, krzewów, a także bylin) ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa sadownictwo, i trujące (najczęściej spotykane w lasach, ale także hodowane przez ludzi np. do celów dekoracyjnych). Owoce jadalne zawierają duże ilości witamin (szczególnie A i C), ich kaloryczność produktów jest bardzo niska z uwagi na małą zawartość tłuszczów, białka. Czynnikiem toksycznym w owocach trujących są zazwyczaj alkaloidy, glikozydy i saponiny. Niektóre owoce są jednocześnie uważane za warzywa (np. pomidory, które ze względu na swoją budowę i sposób powstawania są owocami, ale ze względu na ich wykorzystanie przez człowieka uważane są za warzywa).




Zobacz również, zioła OWOCE:




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.