OLEJ ROŚLINNY

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


OLEJ ROŚLINNY

mieszanina trójglicerydów kwasów tłuszczowych, pozyskiwana z roślin oleistych. O. wykorzystuje się jako tłuszcze jadalne, surowce przemysłowe, a także jako składniki kosmetyków i środków leczniczych. Olej lniany zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosowany jest głównie w dermatologii i w kosmetyce. Nie nadaje się do celów spożywczych. Olej rycynowy - otrzymywany z nasion rącznika, działa silnie przeczyszczająco. Stosowany leczniczo w zaparciach, zatruciach pokarmowych. Olej rzepakowy do spożycia nadaje się tylko olej niskoerukowy ze specjalnych odmian rzepaku. Leczniczo stosowany (zewnętrznie) w oparzeniach, odleżynach i innych trudno gojących się ranach. W niektórych krajach stosowany jest jako komponent do paliw płynnych (biopaliwa). Olej słonecznikowy - zawiera ok. 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosowany głównie do celów spożywczych. Olej wiesiołkowy - zawiera ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwas y-linolenowy który metabolizowany jest do prostaglandyny Er Leczniczo - stosowany w cukrzycy', miażdżycy, otyłości, w Ch. reumatycznej, stwardnieniu rozsianym, w zaburzeniach odporności.




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.