JODŁA POSPOLITA

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


JODŁA POSPOLITA

(Abies alba); zimozielone drzewo iglaste z rodziny sosnowatych, pochodzące z Azji. W lecznictwie stosowane są olejek jodłowy i olejek terpentynowy. Olejek jodłowy zawiera terpeny, na skórę działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco (maści, balsamy). Stosowany w postaci aerozolu do odkażania górnych dróg oddechowych, także w kosmetyce. Terpentyna jodłowa zawiera głównie węglowodory terpenowe, jest składnikiem maści, mazideł i kompresów rozgrzewających.






Zobacz również, zioła JODŁA POSPOLITA:




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.