DUR BRZUSZNY

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


DUR BRZUSZNY

tyfus brzuszny; choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Salmonella typhi, bakteriami bytującymi tylko u ludzi. Charakteryzuje się gorączką, wyczerpaniem, bólami brzucha i wysypką (różyczka durowa). Pałeczki znajdują się w kale bezobjawowych nosicieli (większe narażenie na raka dróg żółciowych) oraz moczu i kału osób chorych. Przenoszeniu choroby sprzyja nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny. Bakterie mogą być przenoszone przez muchy. Zarazki wnikają przez przewód pokarmowy (stan zapalny jelit, z owrzodzeniami i krwawieniami) i drogami chłonnymi dostają się do krwi. Wylęganie trwa 8-14 dni (im więcej bakterii, tym krótsze). Rozwój objawów jest zazwyczaj stopniowy - z gorączką, bólami głowy, brzucha i stawów, zapaleniem gardła, brakiem apetytu, zaparciem. Rzadziej występuje ból przy oddawaniu moczu i krwawienia z nosa oraz delikatna wysypka na skórze brzucha i klatki piersiowej. Wysoka gorączka, sięgająca 40°C utrzymuje się około 2 tygodni. Rekonwalescencja może trwać kilka miesięcy. Antybiotykoterapia skraca czas trwania choroby i zmniejsza nasilenie objawów. Powikłaniami są: krwawienie z przewodu pokarmowego i jego perforacja, zapalenie płuc, pęcherzyka żółciowego i wątroby. Bywa, że po wyzdrowieniu pojawiają się nawroty. W zapobieganiu stosuje się szczepienia osób szczególnie narażonych oraz edukację dotyczącą higieny.




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.