DROŻDŻE

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


DROŻDŻE

są jednokomórkowymi grzybami rozmnażającymi się bezpłciowo, głównie przez pączkowanie. Rozmnażanie płciowe jest związane z wytwarzaniem spor (zarodników). Ich zdolność do wytwarzania alkoholu etylowego i dwutlenku węgla z glukozy w warunkach beztlenowych ma duże znaczenie ekonomiczne, używane są do produkcji wina i piwa, a także w piekarnictwie (dwutlenek węgla powstający w wyniku działania D. jest zatrzymywany w cieście w postaci pęcherzyków, które przyczyniają się do tego, że ciasto rośnie; zarówno dwutlenek węgla jak i alkohol są usuwane w procesie pieczenia). Drożdże spożywcze -(Saccharomyces cerevisiae); grzyby należące do rodziny drożdżowatych. W lecznictwie wykorzystywane do przygotowywania drożdży lekarskich. Drożdże lekarskie bogate są w białka, węglowodany i witaminy z grupy B (B,, B2, B6, PP), kwas pantotenowy i foliowy, inozytol oraz
biotynę. Stosowane są jako źródło uzupełniające witamin, wykazują działanie bakteriostatyczne i przeczyszczające





Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.