DIETA

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


DIETA

określony sposób żywienia dobrany odpowiednio do stanu i wymagań organizmu chorego lub przebywającego w szczególnych warunkach. Osoby zdrowe, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami żywią się racjonalnie, tzn. w jadłospisie umieszczają różne pełnowartościowe produkty spożywcze, jak również warzywa, owoce oraz napoje w ilościach odpowiadających ich zapotrzebowaniu energetycznemu. Dieta jest także pojęciem leczniczym oznaczającym leczenie żywieniowe. W obecnie stosowanej terminologii dietetycznej odchodzi się od nazw pochodzących od narządów objętych procesem chorobowym, np. dieta wątrobowa, żołądkowa, nerkowa. W przyjętej klasyfikacji nazwy diet tworzy się od określonej grupy składników spożywczych,
których zwiększona lub zmniejszona ilość jest uznana za niezbędną w postępowaniu dietetycznym u chorych. Diety najogólniej dzieli się na: podstawową, inaczej lekkostrawną (stosowaną w czynnościowych zaburzeniach przewodu pokarmowego oraz w chorobach gorączkowych): bogatobiałkową (w zespole nerczycowym, cukrzycy, mukowiscydozie oraz nadczynności tarczycy); ubogobiałkową (w schorzeniach wątroby i nerek); ubogottuszczową (w przewlekłym zapaleniu trzustki i chorobach pęcherzyka żółciowego); ubogo-węglowodanową (w cukrzycy); ubogoener-getyczną (w otyłości prostej); oszczędzającą (w przewlekłych zapaleniach żołądka i jelit, dieta ma na celu ograniczenie ilości błonnika oraz substancji wzmagających wydzielanie soku żołądkowego); modyfikującą składniki mineralne (np. ubogosodowa przy nadciśnieniu, bogatopotasowa przy niewydolności krążenia i nerek); modyfikującą konsystencję potraw (po zabiegach chirurgicznych lub w krwawieniach z przewodu pokarmowego); specjalną (np. bezglutenowa - w celiakii, hipoalergiczna
-w alergii pokarmowej, niskofenyloalaninowa
-w fenyloketonurii, wegetariańska oraz wiele innych zależnych od charakteru choroby). Dieta bezglutenowa - gluten jest białkiem stanowiącym podstawowy składnik czterech zbóż europejskich (pszenica, żyto, owies, jęczmień). Najbardziej wrażliwe na nietolerancję glutenu są niemowlęta i dzieci do trzeciego roku życia. Objawy u niemowlęcia to przewlekła biegunka (stolce tłuszczowe) i niedożywienie. Do naturalnych surowców bezglutenowych należą: ryż, kukurydza, proso, sorgo, gryka, soja, fasola, soczewica. Przestrzeganie D.B. polega głównie na wykluczeniu z jadłospisu pieczywa i innych przetworów zbożowych. W sklepach z tzw. zdrową żywnością dostępne jest białe i ciemne (z mąki gryczanej) pieczywo, makarony, ciastka, herbatniki i wafle. Produkty te są jednak drogie i czasami trudno osiągalne. Dieta eliminacyjna - dieta polegająca na czasowym lub stałym usunięcia z żywienia chorego źle tolerowanego lub szkodliwego pokarmu lub jego składnika i zastąpieniu go innym o równoważnej wartości odżywczej. Dzięki stosowaniu prawidłowo ustalonej diety eliminacyjnej możliwy jest prawidłowy psychofizyczny rozwój dziecka cierpiącego na różne zaburzenia metaboliczne lub inne choroby. W zależności od schorzenia diety eliminacyjnej należy przestrzegać okresowo, zazwyczaj nie krócej niż przez rok, a czasami nawet przez całe życie. Świadome stosowanie diety eliminacyjnej pozwala często na cofnięcie się objawów klinicznych, wyrównanie opóźnień rozwojowych lub zatrzymanie ich dalszego postępowania. Dieta wegetariańska - wegetarianie wykluczają ze swojej diety wszelkie rodzaje mięsa i ryb, a także produkty zawierające substancje od-zwierzęce, takie jak: żelatyna, podpuszczka, tłuszcz zwierzęcy. Dieta wegetariańska jest zdrowsza od tradycyjnej, opartej na dużej ilości mięsa. Urozmaicone wegetariańskie potrawy zapewniają odpowiednio wysoką liczbę potrzebnych składników odżywczych i minerałów, a także dużą ilość witamin. W piramidzie zdrowia na pierwsze pozycje wysuwają się pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, pozostałe warzywa i owoce, zsuwając mięso na niezbyt zaszczytne ostatnie miejsca. Coraz więcej specjalistów, lekarzy, dietetyków zaleca stosowanie diety opartej na eliminacji pokarmów mięsnych. Powstają naukowe raporty, poparte licznymi badaniami, które potwierdzają wyższość diety bezmięsnej.






Zobacz również, zioła DIETA:




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.