CZERNIDŁAK POSPOLITY

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


CZERNIDŁAK POSPOLITY

Bedłka atramentowa; grzyb jadalny, jednak w przypadku spożycia alkoholu w okresie 3 dni od zjedzenia grzyba, w ciągu 15-30 minut pojawiają się objawy silnego zatrucia, podobne do powstających po disulfiramie (Esperal). Zawarta w grzybie toksyna (kopryna) blokuje rozkład alkoholu na etapie aldehydu octowego, co prowadzi do bardzo gwałtownych objawów zatrucia, łącznie z zaburzeniami pracy serca, drętwieniem kończyn i utratą przytomności (tzw. zespół antabusowy). Czernidłaki mają również właściwości obniżające poziom cukru we krwi.




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.