CYTRYNOWY KWAS

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


CYTRYNOWY KWAS

jeden ze związków pośrednich w cyklu Krebsa; powstaje w reakcji kondensacji acetylo-CoA ze szczawiooctanem, katalizowanej przez enzym - syntetazę cytrynianową. W organizmie występuje w postaci soli. Odgrywa znaczenie w gospodarce wapniowej. Cytryniany dodane do osocza krwi, wiążą wapń zapobiegając krzepnięciu krwi, co wykorzystywane jest w konserwacji krwi. Kwas cytrynowy jest szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, przeciwutleniacz i stabilizator (E330). Poprzez chelatowanie wielu metali (żelazo, miedź) zapobiega reakcjom enzymatycznym powodującym zmiany barwy, konsystencji lub wyglądu produktów.




Zobacz również, zioła CYTRYNOWY KWAS:




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.