BALSAM

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


BALSAM

mieszanina związków organicznych o półpłynnej konsystencji, wytwarzana w wyniku przemiany materii lub uszkodzenia roślin balsamowych (drzewa strefy między i podzwrotnikowej: Peru, Wenezuela, Kolumbia, Meksyk, kraje arabskie, ale również Kanadai. Pod względem chemicznym jest roztworem żywic w olejkach eterycznych (np. terpentynowym), z dodatkiem białek, cukrów, estrów aromatycznych, garbników. Charakteryzuje się aromatycznym zapachem, gorzkim smakiem, jest nierozpuszczalny w wodzie, ale rozpuszczalny w alkoholu i eterze. Balsam stosuje się np. w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz zapachu, w przemyśle kosmetycznym, lecznictwie i technice. Najczęściej używane są balsamy: kanadyjski, peruwiański Wiszniewskiego i Szostakowskiego oraz mira. Balsam kanadyjski jest otrzymywany z jodeł kanadyjskich, stosowany był dawniej do utrwalania preparatów mikroskopowych. Balsam peruwiański, powstaje w wyniku okaleczania i opalania pni drzew Myroxylon balsamum, znajduje zastosowanie w maściach o działaniu odkażającym i przeciwzapalnym. Balsam Wiszniewskiego o złożonym składzie jest stosowany w leczeniu ran i owrzodzeń. Balsam Szostakowskiego (poliwinoks) jest środkiem o działaniu osłaniającym, bakteriostatycznym i znieczulającym. Stosuje się go miejscowo w leczeniu ran i owrzodzeń. Mira (mirra) to zestalony i wysuszony sok żywiczny z naciętej kory drzewa balsamowego występującego na Półwyspie Arabskim i wschodniej Afryce. Jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym, dawniej jako pachnidło, kadzidło i do balsamowania zwłok.




Zobacz również, zioła BALSAM:




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.