ABSYNT

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - W - Z


ABSYNT

fr. absinthe - piołun); gorzki, moc­ny (pow. 60%) likier o zielonej barwie, uzy­skiwany przez macerację piołunu i innych ziół (głównie anyżu, kopru włoskiego i hy­zopu) oraz późniejszą destylację i barwienie otrzymanego destylatu. Absynt zawiera tujon, który w większych dawkach ma właściwości odurzające (działa halucynogennie), w mniej­szych działa tylko uspakajająco i relaksująco; wywołuje uzależnienie fizyczne. Ze względu na plagę nałogowego picia absyntu pod ko­niec XIX i na początku XXw., większość krajów europejskich i USA zabroniły jego sprzedaży
1 produkcji po I wojnie światowej. Aktualnie w większości krajów Unii Europejskiej absynt jest legalny (pod warunkiem, że stężenie tujo-nu nie przekracza 10 mg/l), w USA absynt jest zakazany. Dawniej absynt stosowany był w za­burzeniach trawienia.
ABU AL-Q AS IM AZ-ZAHRAWI -> Albucasis





Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.