Dożywianie organizmu w czasie ciąży

Dożywianie organizmu w czasie ciąży




Ciąża - czyli dziewięć miesięcy w życiu kobiety, w czasie których rozwija się i kształtuje nowe życie, to czas nie tylko oczekiwania, ale i ogromnych zmian zachodzących w całym organizmie kobiety - mówi lek. med. Elżbieta Deńca-Radke, pediatra


Co dzieje się w organizmie kobiety ciężarnej?
W jej organizmie zachodzą kolosalne zmiany. Zmiany te u niektórych kobiet mogą wywołać różne dolegliwości. Wszystkie ukł ady zaangażowane są w procesie rozwoju nowego organizmu, a szczególnie:
- układ krążenia, gdzie dokonuje się zwiększenie masy osocza, masy krwinek czerwonych, zwiększenie pracy serca,
- układ oddechowy - zwiększenie wentylacji płuc,
- układ moczowy- poszerzenie moczowodów, zmiany w składzie moczu,
- układ pokarmowy - spowolnienie motoryki jelit, osłabienie działania zwieraczy,
przemiana materii - masa ciała zwiększa się o około 20%, zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne.

Jakie są najczęstsze dolegliwości u kobiet w ciąży i czym są podyktowane?
W czasie ciąży powiększająca się macica uciska narządy wewnętrzne, co może wywoływać zgagę, zaparcia, hemoroidy, żylaki czy wysiłkowe nietrzymanie moczu. Częste uczucie zmęczenia i bóle pleców spowodowane są tym, że płód i łożysko rosną również zwiększa się objętość wód płodowych i masa tkanki tłuszczowej. Rosnący płód ma coraz większe zapotrzebowanie na tlen, wapń i inne makroelementy oraz mikroelementy, a ich niedobory mogą być powodem anemii czy próchnicy.

Czy przyszła matka powinna się przygotowywać, nim podejmie decyzję o zajściu w ciążę?
Oboje partnerzy, a nie tylko kobieta, powinni być przygotowani - fizycznie, psychicznie i ekonomicznie - do przyszłej roli matki i ojca. W momencie poczęcia oboje rodzice powinni być zdrowi, a zadbać o to trzeba odpowiednio wcześniej, przynajmniej na 6 miesięcy przed planowanym poczęciem - wtedy komórki jajowe, plemniki i nienarodzone dziecko będą miały szansę prawidłowego rozwoju.

Czego powinny unikać kobiety w ciąży?
Leki, używki, zanieczyszczenie środowiska, złej jakości woda, nadmierna temperatura, duża wilgotność, wibracje, hałas, toksyny przemysłowe, promieniowanie, zapylenie, praca tylko stojąca bądź tylko siedząca są olbrzymim obciążeniem i zagrożeniem zarówno dla kobiety, jak i rozwijającego się w niej dziecka.
Toksyny są wrogiem numer jeden dla kobiet ciężarnych i nienarodzonych dzieci. Toksyny, które znajdują się w organizmie przyszłej matki, mogą być powodem niedotlenienia płodu, co z kolei prowadzi do zmniejszonej odporności na infekcje i niskiej wagi urodzeniowej dziecka, powstawania anomalii i wad rozwojowych, odklejenia łożyska, przedwczesnych porodów, a nawet obumarcia ciąż i poronień.

W jaki sposób przyszłe matki powinny dbać o swoje zdrowie?
Kobieta, która już oczekuje dziecka, musi szczególnie dbać o swoje zdrowie, aby zapewnić je swojemu dziecku - czyli konieczne jest właściwe odżywianie, odpoczynek i mało forsowna aktywność fizyczna, szczególna dbałość o higienę i stan uzębienia. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów substancji odżywczych i chorób, dietę należy uzupełniać witaminami i mikroelementami. Nie można nadużywać leków, niedopuszczalne jest robienie zdjęć rentgenowskich, poddawanie się szczepieniom.
Wspaniałym środkiem pomagającym organizmowi kobiety ciężarnej w donoszeniu ciąży w pełnym zdrowiu, w dobrym samopoczuciu jest Alveo, które dzięki synergii ziół w nim zawartych, poprawia, podtrzymuje pracę wszystkich układów i narządów, usuwając z nich toksyny, a następnie zapewnia dostarczanie substancji mineralnych i mikroelementów, a tym samym zapewnia zachowanie homeostazy w tych specyficznych dla kobiety warunkach. A zdrowa kobieta, to zdrowe dziecko!

Co jeszcze jest ważne dla kobiet w ciąży, w jaki sposób powinny o siebie dbać?
Do codziennej dawki Alveo koniecznie trzeba dodać dawkę aktywności fizycznej, spacerów. Najbardziej „wartościowe" jest słońce między godziną ósmą a dziesiątą.
Słońce jest potrzebne, aby pobudzić wytwarzanie przez organizm witaminy D, która chroni kości i serotoniny - substancji wywołującej dobre samopoczucie, będącej pomocną w radzeniu sobie ze stresem.

W jaki sposób Alveo działa na kobiety ciężarne?
Wśród konsumentów Alveo jest już grono pań, które doświadczyły dobroczynnych działań Alveo w przebiegu ciąży. Preparat pomagał obciążonemu organizmowi tych kobiet w systematycznym odkwaszaniu organizmu, dzięki czemu mogła być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Alveo wspomagało reakcje enzymatyczne, funkcje trawienne organizmu, co z kolei pozwalało odbudować sprzyjającą organizmowi „dobrą" florę bakteryjną a potem utrzymać ją na prawidłowym poziomie. Również przebieg samego porodu i potem połogu był dzięki wspomnianym czynnikom znacznie łagodniejszy. Kobiety pijące Alveo przez całą ciążę nie borykały się z większością wspomnianych wcześniej problemów, bardzo szybko wracały po porodzie do pełnej formy dzięki temu, że Alveo, utrzymując prawidłową homeostazę (dotlenienie i odżywienie tkanek), pomaga w szybkim gojeniu się ran i regeneracji całego organizmu po okresie wzmożonej pracy, jakimi są ciąża i poród. Poród to nie tylko wielkie przeżycie dla matki, ale również dla rodzącego się dziecka, któremu po 9 miesiącach pełnej symbiozy z matką w stosunkowo krótkim czasie zmienia się środowisko, warunki życia. Z przyjściem na świat, odcięciem pępowiny dziecko samo musi oddychać, samo pracować, aby się odżywiać.
Dzieci matek uzupełniających w ciąży swoją dietę ziołami Alveo łatwiej się rodzą nie są porodem tak bardzo zmęczone' i szybko „aklimatyzują ' się" w nowym życiu, a to dzięki temu, że .. przez cały czas ich życia płodowego były przez swoje mamy systematycznie dożywiane wszystkimi potrzebnymi do prawidłowego rozwoju elementami. Dzieci z takim potencjałem, dodatkowo otoczone miłością rodziców, są zdrowe, silne i prawidłowo się rozwijają.

Czego potrzebuje kobieta ciężarna?
U kobiet ciężarnych i karmiących istnieje potrzeba zwiększonej podaży wszystkich, z wyjątkiem witaminy K, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są: oleje roślinne, mleko i produkty mleczne, masło, żółtko jaja, warzywa i owoce karotenowe,
warzywa zielone. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w pokarmie kobiecym jest uzależniona także od rezerw posiadanych przez
matkę karmiącą. Spożywanie tych witamin w sposób nie kontrolowany jest niebezpieczne, gdyż może prowadzić do wystąpienia objawów
toksycznych. Bezpiecznym rozwiązaniem mogą być preparaty wielowitaminowe jak Alveo, gdyż zawierają one odpowiednie dawki ważnych dla
organizmu witamin i minerałów.
Niezbędna w diecie kobiety ciężarnej witamina A reguluje procesy tworzenia nowych komórek, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej,
potrzebna jest do rozwoju wzroku, skóry i błon śluzowych, wzrostu chrząstek i kości. U kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie na
witaminę A wzrasta o 60%.
Witamina D jest niezbędna w prawidłowym przyswajaniu wapnia. Odpowiednia jej podaż jest szczególnie ważna w czasie ciąży, aby zapewnić
prawidłowy rozwój kości płodu. Zapotrzebowanie na witaminę D w czasie ciąży wzrasta aż o 100%.
Witamina E, zwana witaminą płodności, jest potrzebna do prawidłowego przebiegu ciąży, działa ochronnie na komórki i naczynia krwionośne.
Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta o 50%.
Dieta kobiet ciężarnych i karmiących powinna zawierać także zwiększoną ilość witamin rozpuszczalnych w wodzie, głównie witaminy C i witamin
z grupy B (w tym kwasu foliowego). Ich ilość w pokarmie kobiecym zależy w dużym stopniu od diety matki.
Witamina C (kwas askorbinowy) odgrywa ważną rolę w procesach syntezy kolagenu i wzrostu kości. Także dzięki tej witaminie wchłanianie żelaza
i innych składników odżywczych przebiega bezproblemowo. Co warto podkreślić, kwas askorbinowy nie jest magazynowany w organizmie, należy
więc regularnie dostarczać go do ustroju.
Witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B12) pełnią niezwykle ważną rolę w podziałach komórkowych i przemianach hormonalnych, dlatego są bardzo
istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Niedobór niektórych witamin z grupy B może być przyczyną niedokrwistości.
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B. Współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. W okresie
ciąży dochodzi do obniżenia zapasów kwasu foliowego w organizmie, co związane jest przede wszystkim ze zwiększonym zapotrzebowaniem
rozwijającego się dziecka. Niedobory kwasu foliowego w organizmie matki mogą powodować ciężkie zaburzenia rozwojowe płodu (wady cewy
nerwowej, wady kręgosłupa, np. rozszczep kręgosłupa).

Tagi: zdrowie odzywianie ciaza zycie




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.