Ziołowa apteczka na jesień

Ziołowa apteczka na jesień

Większość ziół można zbierać jeszcze wczesną jesienią. Warto wykorzystać ten czas, aby zaopatrzyć naszą domową apteczkę. Zielarka Grażyna Utratna opowiada, jak wykorzystać właściwości ziół w zapobieganiu jesiennym dolegliwościom.


Tymianek
Jesień w naszej strefie klimatyczne to wyjątkowo piękna pora roku. Lasy w promieniach jesiennego -słońca oszałamiają paletą barw. Łatwo wtedy zapomnieć, że poran­ki i wieczory są już bardzo zimne. Chwila nieuwagi i przeziębienie zmusi nas do położenia się do łóż­ka. Gdy dopadła nas choroba, się­gnijmy po tymianek. Jest to krze­winka obsypana, od maja do paź­dziernika, ogromną ilością jasno-różowych kwiatków. Zbieranym surowcem zielarskim są górne, niezdrewniałe i kwitnące części pędu. Suszymy je w zaciemnio­nych, przewiewnych miejscach, następnie kruszymy, usuwając naj­grubsze twarde łodygi. Przecho­wujemy w papierowych lub lnia­nych woreczkach, chroniąc przed wilgocią.


Zastosowanie
Tymianek jest niezastąpiony w le­czeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, gardła i krtani. Pomoże nam pozbyć się angi­ny i kaszlu. Szybko niszczy cho­robotwórcze grzyby i bakterie. Jest szczególnie skuteczny w zwal­czaniu, zakażeń paciorkowcem za­równo jamy ustnej, gardła, prze­wodu pokarmowego, jak i skóry.

UWAGA - ze względu na silne działanie tymianku nie wolno prze­kraczać zalecanych dawek przetwo­rów, a olejek tymiankowy - tymol - należy stosować bardzo ostrożnie i zawsze pod kontrolą lekarza lub doświadczonego zielarza.

Ponieważ tymianek został docenio­ny przez przemysł farmaceutyczny, w aptekach możemy kupić wiele preparatów, które zawierają go w swoim składzie, np. syrop i drażetki Tussi-pect, mieszankafziołowa Septosan, krople Apertuss, Bronchicum


W kuchni
Wszyscy smakosze wiedzą, że ty­mianek to nie tylko zioło lecznicze, lecz także przyprawowe. Maryno­wane ogórki nabiorą wspaniałego smaku i aromatu, gdy do zalewy dodamy szczyptę tymianku. Na­tarta przyprawą z tymiankiem pie­czeń będzie nie tylko smaczniejsza, ale i „lżejsza" dla naszej wątroby i żołądka. Dodajemy go do sałatek, Octu ziołowego, a także likierów ziołowych. Tymianek jest jedną z najczęściej używanych przypraw
w kuchni włoskiej. Wypada tylko powiedzieć - smacznego leczenia.

Lukrecja
Nie wszyscy jednak mogą sobie po­zwolić na jesienne rozkosze pod­niebienia. Właśnie teraz zaczynają odzywać się, zapomniane przez lato, wrzody na żołądku i dwunastnicy. W pozbyciu się tych przykrych
dolegliwości pomoże nam lukrecja. To dosyć wysoka, bo dorastająca do półtora metra, bylina. Jej listki są bardzo podobne do liści znanej wszystkim robinii, popularnie nazy­wanej białą akacją. Surowcem lecz­niczym jest suchy wyciąg lukrecjowy i okorowane suszone korzenie zbiera­ne wczesną wiosną lub jesienią. Jeżeli zdecydujemy się na uprawianie lu­krecji we własnym ogrodzie, pamię­tajmy, że rozmnaża się wegetatywnie przez dorastające do 4 metrów roz­łogi. Raz posadzona, jest niezwykle trudna do usunięcia.


Właściwości
Działanie lecznicze wyciągu i ko­rzenia lukrecji doceniali już w sta­rożytności Grecy i Rzymianie. Sto­sowali ją jako skuteczny lek na dolegliwości przewo­du pokarmowego, dróg oddechowych, na owrzodzenia i uczulenia. Dzisiaj, dzięki badaniom fi-tochemików, wiemy, że lukrecja ma rów­nież działanie przeciwnowotworo-we (szczególnie w obrębie żołądka) oraz podnosi odporność organi­zmów ludzi i zwierząt. Dawniej lukrecja kró­lowała nie tylko w do­mowych apteczkach, ale i na stołach. Do dziś mówimy - „słodki jak lukrecja". Przemysł cukierniczy bardzo ją sobie ceni. Lukrecjo-we cukierki, ciasteczka, gumy do żucia i likiery mają wielu zwolenni­ków. Farmaceutyka również nie za­pomniała o lukrecji. Wykorzystuje ją do produkcji leków ziołowych stosowanych w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Największą skuteczność w leczeniu owrzodzeń wykazuje suchy wy­ciąg z korzenia. Po­nieważ otrzymanie go jest bardzo pra­co- i czasochłon­ne, w tym jednym przypadku radzę sięgnąć po gotowe preparaty: Gastro -choroba wrzodowa żołądka i dwunast­nicy oraz nadkwa-śność, Biogastrone - owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, Uldenol - choroba wrzodowa dwunastni­cy, Ulventrol - wrzód trawienny żołądka, Cholagogum - pobudza do pracy wątrobę i trzustkę.


Na chłodne dni
Na jesień i zimę proponuję przygo­tować bardzo smaczne lekarstwo, które podnosi odporność organi­zmu. W młynku do kawy należy sproszkować równe części korzenia lukrecji, kory wierzby, liści maliny, mięty pieprzowej, bobrka trójlist-kowego, szałwii, pokrzywy, melisy, ziela pięciornika gęsiego i nasion lnu. Otrzymany proszek dokładnie wymieszać z dwu- lub trzykrotnie większą ilością miodu, ewentualnie powideł. Stosować po jednej łyżecz­ce dwa-trzy razy dziennie, popija­jąc sokiem, najlepiej malinowym. Na pewno zapomnimy o jesienno--zimowej apatii i przeziębieniach. Warto zastosować tę mieszankę
jako wspomagającą leczenie wrzo­du trawiennego żołądka, wydat­nie podnosi skuteczność działania Ulventrolu

żródło-czasopismo:zdrowie i sukces Katarzyna Mazur

Tagi: , ziololecznictwo, leczenie ziolami, ziola na przeziebienie, napary ziolowe,




Strona niezależnego Dystrybutora nie jest własnością firmy Akuna Polska Sp. z o.o., która nie
ponosi odpowiedzialności za informacje na niej podane.